دانه چیا برای چه کسانی مضر است؟ (عوارض دانه چیا)
خوردن بیش از حد دانههای چیا ممکن است عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی و واکنشهای آلرژیک ایجاد کند. مصرف دانه چیا در حد اعتدال میتواند یک مکمل مغذی برای یک رژیم غذایی متعادل باشد.
با این حال، برخی از افراد ممکن است در صورت مصرف مقادیر زیادی دانه چیا، از جمله افرادی که دیابت، فشار خون بالا و آلرژی دارند، عوارض جانبی داشته باشند. مصرف بیش از حد دانه چیا ممکن است منجر به مشکلات گوارشی شود.
این مقاله به بررسی عوارض جانبی و خطرات خوردن بیش از حد دانه چیا، فواید سلامتی این غذا و جایگزینهای آن میپردازد.
چه کسانی نباید دانه چیا مصرف کنند؟
دانههای چیا یک غذای غنی از مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 3 و سایر ترکیبات فعال زیستی ضروری هستند که مصرف دانه چیا ممکن است فوایدی مختلفی از جمله کاهش فشار خون، کاهش التهاب و بهبود سلامت دستگاه گوارش برای سلامتی داشته باشد.
مصرف دانه چیا ممکن است عوارض جانبی برای افراد مبتلا به آلرژی، دیابت، فشار خون بالا یا مشکلات گوارشی ایجاد کند که در ادامه اثرات آنها را بر این شرایط توضیح میدهیم.
خطر مصرف دانه چیا در افراد مبتلا به دیابت
دانه چیا ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد زیرا حاوی سطوح بالایی از فیبر است. فیبر جذب قند در روده را کند میکند که به جلوگیری از افزایش سریع و قابل توجه سطح قند خون کمک میکند.
برای یک فرد مبتلا به دیابت، پزشک دوز انسولین خود را دقیقا محاسبه میکند تا از افزایش و کاهش قند خون جلوگیری کند. اگر فردی به طور منظم دانه چیا مصرف کند، ممکن است قند خون او به اندازهای کاهش یابد که نیاز به تنظیم دوز انسولین داشته باشد.
مضرات خوردن دانه چیا در افراد دارای فشار خون پایین
دانه چیا ممکن است فشار خون را کاهش دهد زیرا این دانه ریز منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که به عنوان رقیق کننده خون عمل میکنند و فشار خون را کاهش میدهند. این خاصیت ممکن است برای بسیاری از افراد مفید باشد اما اگر شما از فشار خون پایین رنج میبرید، مصرف دانه چیا باید با احتیاط صورت گیرد. کاهش بیش از حد فشار خون میتواند باعث مشکلاتی مانند سرگیجه، ضعف و حتی بیهوشی شود.
عوارض مصرف دانه چیا برای افراد مبتلا به مشکلات گوارشی
دانه چیا حاوی مقدار زیادی مواد مغذی است. با این حال ظاهر سخت آنها ممکن است تجزیه، رهاسازی و هضم آنها را برای بدن دشوار کند.
در بیشتر موارد، افراد باید دانههای چیا را قبل از مصرف در آب خیس کنند یا در حین خوردن آن آب بنوشند تا به هضم غذا کمک کنند. دانههای چیا آسیابشده نیز جایگزین مناسبی برای دانههای کامل هستند و بدن میتواند فواید تغذیهای کامل دانههای چیا را بهتر جذب کند.
افراد می توانند دانههای چیا جوانه زده را انتخاب کنند. اجازه دادن به دانههای چیا برای جوانه زدن، دسترسی به پروتئینها را بهینه میکند و محتوای کلسیم آنها را افزایش میدهد.
ایجاد آلرژی در افراد در اثر خوردن دانه چیا
اگر به دانه چیا از مصرف آن اجتناب کنید. در صورت مشاهده واکنش آلرژیک شدید مانند خارش، کهیر و تنگی نفس فورا به پزشک مراجعه کنید. اگرچه نادر است، اما چند واکنش آلرژیک به دانه چیا گزارش شده است که عبارتند از:
- سرگیجه
- اگزما و ضایعات خارش دست
- تورم صورت
آلرژی به کنجد و دانه چیا ممکن است مرتبط باشد این بدان معنی است که کسانی که قبلاً به کنجد حساسیت دارند ممکن است پس از خوردن دانه چیا واکنش آلرژیک را تجربه کنند. اگر به کنجد حساسیت دارید، در مورد دانه چیا با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض دانه چیا چیست؟
وقتی صحبت از خطرات دانه چیا میشود، اندازه وعده اهمیت دارد. اندازه استاندارد دانه چیا حدود 28.85 گرم است که معادل حدود 2.5 قاشق غذاخوری است.
مصرف مقادیر زیاد دانه چیا خشک ممکن است باعث خفگی شود به ویژه در افرادی که مشکل بلع (دیسفاژی) یا سابقه انسداد مری دارند.
دانههای چیا میتوانند تا ۲۷ برابر وزن خود آب جذب کنند بنابراین خوردن دانههای چیا خشک و سپس نوشیدن آب میتواند باعث انبساط آنها و گیرکردن آنها در مری شود و به خفگی کمک کند.
افراد مبتلا به دیسفاژی یا سابقه انسداد مری باید دانههای چیا را قبل از خوردن خیس کنند.
دانه چیا با چه داروهایی تداخل دارد؟
ترکیبات موجود در دانه چیا، مانند فیبر محلول، ممکن است بر نحوه جذب یا استفاده داروهای زیر توسط بدن شما تأثیر بگذارد:
داروهای دیابت: دانه چیا می تواند با کاهش جذب کربوهیدرات، قند خون را تثبیت کند. اگر مقادیر زیادی چیا را همراه با داروها یا مکملهای دیابت مصرف کنید، ممکن است اثرات آنها را افزایش دهد. هنگام مصرف دانه چیا قند خون خود را کنترل کنید و در مورد داروی خود با پزشکتان مشورت کنید.
داروهای فشار خون: برخی تحقیقات نشان میدهند که دانههای چیا فشار خون را کاهش میدهند. با این حال، فیبر محلول چیا ممکن است جذب برخی داروها را آهسته کند و و اثرات آنها را کاهش دهد. بهتر است چند ساعت بین زمان مصرف دانههای چیا و داروهای فشار خون فاصل باشد.
داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد): دانه چیا منبع گیاهی قابل توجهی از اسیدهای چرب امگا 3 است. دوزهای بالای این اسیدها میتواند لخته شدن خون را به تاخیر بیندازد و ممکن است اثرات داروهای رقیق کننده خون را افزایش دهد.
داروهای تقویتی: فعل و انفعالات بین دانههای چیا و مواد مغذی خاص ممکن است رخ دهد. فیبر چیا و اسید فیتیک ممکن است جذب مکملهای روی، کلسیم و آهن را کاهش دهد.
دانه چیا و مکملها را جداگانه مصرف کنید تا تداخلات را کاهش دهید. همچنین میتوانید با خرید دانههای چیا جوانه زده یا خیس کردن دانههای چیا قبل از خوردن، محتوای فیتات را کاهش دهید.
نتیجهگیری
افرادی با مشکلات گوارشی، حساسیت غذایی، اختلالات خونریزی، بیماریهای کلیوی، فشار خون بالا, آلرژی و دیابت باید با احتیاط دانه چیا مصرف کنند و پیش از افزودن دانه چیا به رژیم غذایی خود با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنند.
این احتیاطها به دلیل فیبر زیاد، اسیدهای چرب امگا 3، و محتوای پتاسیم و فسفر دانه چیا است و ممکن است در این افراد عوارض جانبی ایجاد کند.
جایگزینهای دانه چیا شامل سایر غذاهای پرفیبر مانند سبزیجات، حبوبات، آجیل، میوه ها و غلات است. دانه کتان همچنین جایگزین خوبی برای دانه چیا است زیرا فواید زیادی برای سلامتی دارد.
سوالات متداول
ترکیبات بد موجود در دانه چیا چیست؟
دانه چیا که با شیرین کنندههای مصنوعی، روغنهای ناسالم، نمک زیاد، غذاهای تند، مواد خشک و آبمیوههای با قند بالا ترکیب شده باشد، می توانند مزایای سلامتی دانه چیا را کاهش دهند یا باعث مشکلات گوارشی شوند.
آیا خوردن دانه چیا خشک مضر است؟
دانه چیا، یک ابر غذای محبوب برای کاهش وزن و فواید مختلف سلامتی است اگر به صورت خشک یا بیش از حد مصرف شود، خطرات بالقوهای دارد. پزشکان هشدار میدهند که مصرف دانه چیا خشک بدون مایع کافی میتواند منجر به انسداد گوارشی شود.
آیا مصرف دانه چیا برای روده بزرگ بی خطر است؟
بله, دانه چیا به عنوان یک میان وعده سالم است که به مراقبت از روده بزرگ کمک میکند و در عین حال شما را برای مدت طولانیتری احساس سیری میکنید. به عنوان مثال، یک قاشق چای خوری دانه چیا برابر با 10 گرم فیبر است.