معجزه ای به نام کنجد! کیهان دُر قصد دارد در این نوشتار شما را با خواص بینظیر این دانه گیاهی مفید آشنا کنید، اکثر ما در مورد پر خاصیت بودن این دانه شنیدهایم و خالی از لطف نیست که به صورت کامل و تخصصی خواص و ویژگیهای این دانه جادویی را بررسی کنیم، پس تا پایان این مقاله با ما همرا باشید
نام تیره: کنجد Padaliaceae
سایر اسامی: جلجدان ، سمسم
طبیعت: گرم و مرطوب
ویژگی گیاهی کنجد
گیاهی است یک ساله به ارتفاع یک متر، برگها دارای دم برگ، بیضی، باریک و دراز و نوک تیز، گلها به رنگ سفید یا قرمز که به طور تک و منفرد در کنار برگهای قسمت انتهای ساقه ظاهر میشوند .میوه آن به صورت کپسول است که محتوی حدود 200 عدد تخم یا دانه کنجد میباشد .
منشاء آن هندوستان، آفریقا، جنوب غربی آسیا و استرالیا است. در ایران مناظق مختلف کاشته میشود .
از دیرباز مورد توجه دانشمندان بوده است؛ بطوریکه ابوعلی سینا در رابطه با خواص روغن کنجد در کتاب قانون میفرمایید : کنجد از هر تخمی چربتر است و زود فاسد میشود .چسبنده و نرم کننده است . خوردن کنجد و مالید روغن آن بر پوست در درمان لکه سبز ناشی از ضربه سودمند است .کنجد پوست کنده، چاق کننده است . مو را بلند میکند . ورم گرم را نرم میکند . علاج سوختگی است. در این مقاله با گوشه ای از فواید این دانه ی گران بها و در دسترس آشنا می شویم.
فواید کنجد برای بدن کودکان و بزرگسالان
۱. تقویت سیستم ایمنی
دانه کنجد دارای مواد معدنی بسیاری مانند مس، منیزیم، کلسیم، آلومینوم، کرم، کلرورسدیم، سیلیس، آهن، فسفر، نیکل و ماده پروتئینی مهم لیزین، هورمون نباتی (لیستسن)، چربی و۶۰ درصد روغن است.
بیست درصد از این دانه ی کوچک مقوی را پروتئین تشکیل داده است. علاوه بر آن کنجد منبع چربیهای اشباع نشده است و آنتی اکسیدانهای مفید و لازم بدن است که به علاوه ی ویتامین B۱، ویتامین E، سیستم ایمنی و دفاعی بدن را تقویت کرده، مقاومت دربرابر بیماری ها را بالا می برد. علاوه بر آن مواد موثره گیاهی دیگری چون، روغن ثابت ، پروتئین ، کربوهیدرات ، موسیلاژ ، سزامین در آن به وفور وجود دارد. کنجد سرشار از پینورزینول، سزامین، سزامولین، سزامینول، سزامول هاست.
این روغن همچنین حاوی چندین اسید چرب ضروری است. این اسیدها مرطوب کنندههای موثری هستند که میتوانند به انعطافپذیری، نرمی و آبرسانی پوست شما کمک کنند. این اسد ها، اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید استئاریک و سید لینولئیک میباشند.
مشاوره خرید دستگاه ارده گیر
برای مشاوره رایگان در مورد دستگاههای ارده گیره با شماره 09138068911 تماس بگیرید
تماس بگیرید
۲. تقویت حافظه
گفته شده کنجد به اضافه ی شکر زرد تبدیل می شود به یک بمب انرژی که هم بدن کودک رو تغذیه کی کند و هم حافظه و قدرت یادگیری و تمرکز در او را تقویت می کند. پس چه بهتر که خوراکی های ساخته شده از کنجد مثل سوهان کنجدی، کنجد عسلی، ارده شکلاتی، حلوا ارده و حلوا شکری را در برنامه ی غذایی کودکان خود بگنجانید.
۳. تقویت استخوانها
این ماده غذایی سرشار از کلسیم است و بهترین جایگزین برای شیر میتواند باشد و به تقویت استخوانهای کودک کمک کند.
کنجد برای کودکانی به لاکتوز شیر حساسیت دارند توصیه می شود.و جایگزین خوبی برای شیر به حساب میآید و به رشد و استحکام استخوانهای کودک کمک میکند.
و در استحکام استخوانبندی او موثر خواهد بود.
علاوه بر کودکان، در بزرگسالان هم
این گیاه خستگی فکری را کاهش داده و بهترین غذا برای افرادی است که باید کارهای فکری مانند طراحی و درس خواندن انجام دهند. لیستین موجود در کنجد یک نوع چربی حاوی فسفر است که نه تنها یکی از ضروری ترین مواد مورد نیاز اعصاب است بلکه مغز و غدد بدن نیز نیاز زیادی به آن دارند حتی تقویت حافظه انسان نیز نیاز زیادی به این ماده دارد. ۲۸ درصد مغز را لیستین تشکیل میدهد و مغز انسان بیش از سایر حیوانات از این ماده تشکیل شده است لذا راز موفقیت و پیشرفتها مرهون همین لیستین است.
۴. کمک به بهبود کار قلب و عروق
کنجد ناجی قلب کودکان است و از آن به خوبی مراقبت میکند. علاوه بر آن اینکه خطر ابتلا به سرطان را نیز در کودکان کاهش میدهد.
۵. کمک به درمان زخم
کنجد تامین کننده ی مهمی برای ویتامین k خون کودکان و بزرگسالان است و موجب لخته شدن خون در بدن شده، مانع از خونریزی های منجر به مرگ می شود.
البته وجود آنتیاکسیدان سسامول که باعث تسریع درمان زخم می شود هم نقش موثری در بهبود فوری آسیب دیدگی کودکان در حین بازی دارد.
۶. خاصیت آنتی اکسیدانی
روغن کنجد محافظت موثری در برابر زیانهای ناشی از رادیکالهای آزاد یا مولکولهای ناپایدار دارد. این مضرات میتوانند به ساختار سلولی پوست شما آسیب برسانند.
۷.خاصیت ضد میکروبی
روغن کنجد میتواند میکروارگانیسمهای مضر را از بین برده یا رشد آنها را متوقف کند.
۸. خاصیت ضد التهابی
روغن کنجد میتواند سبب کاهش التهاب و تورم پوستی شود.
درجه کومدونزایی روغن کنجد
درجه کومدونزایی (انسداد منافذ پوست و افزایش احتمال ایجاد جوش به خصوص جوشهای سرسیاه) این روغن نسبتاً پایین است
۹.کاهش التهاب
روغن دانههای کنجد سرشار از مس است که یک ماده ضد التهاب طبیعی محسوب میشود. مس به کاهش التهاب و درد ناشی از نقرس و آرتریت کمک میکند. این ماده معدنی همچنین تورم مفاصل را کاهش داده و استخوانها و رگهای خونی را تقویت میکند. گنجاندن این روغن غنی از مس در رژیم غذایی به حفظ استحکام و قدرت بدن شما کمک میکند
۱۰. محافظت از آلودگی هوا
روغن کنجد حاوی ویتامین E بوده که میتواند به محافظت از سلولهای پوست در مقابل صدمات ناشی از عوامل محیطی، مثل اشعه فرابنفش نور آفتاب، آلودگی هوا و سموم، کمک نماید. روغن کنجد برای چروک صورت بسیار مفید است. این روغن همچنین دارای ترکیبات اثرگذار متعددی بوده که به آن خاصیت آنتی اکسیدان و ضد التهابی بخشیدهاند
این روغن به دلیل آبرسانی قوی که دارد باعث بهبود گردش خون در زیر چشم شده و برای درمان سیاهی دور چشم مفید است.
۱۱. مراقب از پوست
روغن کنجد برای لک صورت بسیار موثر است، درنتیجه چنانچه افزون بر استفاده از سرم ضد آکنه از روغن کنجد جهت از بین بردن جوش یا جای آن استفاده میکنید، کافی است آن را با یک تکه پنبه روی ناحیه مورد نظر مالش داده و بگذارید یک شب کامل روی محل بماند
۱۲. کنترل اضطراب
تیروزین موجود در روغن دانههای کنحد به طور مستقیم با فعالیت سروتونین در مغز مرتبط است. افزایش فعالیت این آنزیم با افزایش آنزیمها و هورمونهایی که به فرد احساس شادی میدهد، به تقویت خلقوخو کمک میکند. به عبارت دیگر، زمانی که از اضطراب یا افسردگی رنج میبرید، روغن کنجد ممکن است به شما انرژی مثبت بدهد و خلق و خوی شما را تغییر دهد.
تاثیر کنجد بر باروری مردان
یکی دیگر از خواص روغن کنجد که به آن میپردازیم، تاثیر مفید آن بر بیضه است. کنجد دارای طبع گرم، مقوی و مولد باد هست که با از بین بردن سرد مزاجی میتواند به تقویت قوای جنسی کمک کند. با توجه به غنی بودن روغن کنجد از ویتامین E و خواص ضد التهابی و کاهش اکسیداسیون کنجد ماساژ بیضهها با روغن کنجد برای درمان واریسکول (واریس در شبکه سیاهرگهای موجود در قسمت فوقانی بیضه) پیشنهاد میشود. ماساژ بیضهها با روغن کنجد میتواند به ناباروری مردان کمک کند؛ زیرا این کار علاوه بر کمک به بهبود واریسکول، میتواند کیفیت ساخت اسپرمها را در بیضه بالا ببرد.
تقویت قوای جنسی و نعوظ
همچنین استفاده از روغن کنجد به صورت موضعی روی آلت می تواند به حفظ نعوظ و رسیدن به نعوظ کامل کمک نماید
سرد مزاجی یکی از دلایل اصلی بیماری در مردان و زنان است و روغن کنجد با طبع گرم خود میتواند به تقویت قوای جنسی کمک کند. با توجه به غنی بودن روغن کنجد از ویتامین E و خواص ضد التهابی و کاهش اکسیداسیون کنجد ماساژ بیضهها با روغن کنجد برای درمان واریسکول (واریس در شبکه سیاهرگهای موجود در قسمت فوقانی بیضه) پیشنهاد میشود.
تاثیر کنجد بر باروری زنان
امروزه مصرف کنجد سیاه برای نازایی زنان تاثیرات شگفت انگیز و فوق العاده ای دارد زیرا این دانه گیاهی کوچک و سیاه رنگ حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی و ویتامین است که به عملکرد هر چه بهتر هورمون ها کمک می کند.
استفاده از روغن کنجد هم بصورت خوراکی و هم بصورت ماساژ ناحیه ی شکم، رحم، تخمدان ها برای گرم شدن جهاز تناسلی و رفع رطوبت و سردی رحم بسیار توصیه شده است. بخصوص اگر بعد از روغن مالی موضع را با نمک گرم شده، یا اتو و یا حتی آجر گرم شده، گرم کرد.
خانم ها باید دو تا سه ماه قبل از اقدام به بارداری یک برنامه غذایی حاوی فیبر و پروتئین گیاهی داشته باشند تا روند تخمکذاری به بهترین نحوه انجام شود، به همین علت مصرف کنجد همراه با گردو و دیگر مغزیجات موثر و مفید است.
ضمناً این روغن برای درمان ترک پوستی در زمان بارداری بسیار موثر است و طرفداران زیادی دارد..
تاثیرات مثبت و منفی کنجد برا کودکان
بیشترین اثر مفید را این دانه و مشتقاتش بر خردسالان دارد. اغلب از روغن کنجد برای ماساژدادن کودکان و نوزادان استفاده میشود.
ماساژ موی کودکان با روغن کنجد باعث رطوبترسانی و افزایش کیفیت موهای آن ها از همان دوران طفولیت میشود.
مصرف این دانه بصورت خوراکی ممکن است در برخی کودکان ایجاد حساسیت و اگزما کند اما نکته ی جالب این است که در افراد مبتلا به اگزما ماساژ موضع با
روغن کنجد تسکین دهنده است و پوستهای حساس را بهبود میدهد.
حتی دیده شده که این روغن شدت و تعداد سرفه در کودکان را کاهش داده است.
فواید بی نظیر و البته بی شمار کنجد و مشتقات آن شامل روغن و ارده و روغن ارده، آن را در صدر سبد تغذیه ای خانواده هایی با سبک زندگی سالم قرار داده است. این ماده محرک هورمون رشد در بدن کودکان است از آنان دربرابر بیماریهای قلبی عروقی و همچنین بیماریهای کبدی مانند علائم کبد چرب محافظت میکند.
مقدار خوراک طبی ان برای هر نفر معمولی ۱۵ گرم است. البته در خوردن آن نباید زیاده روی شود زیرا کنجد دیر هضم است و افراط در خوردن باعث خارش اعضا و بوی بد دهان می شود که برای خنثی کردن این آثار نامطلوب باید کنجد را با مکمل های دیگری مانند عسل مصرف کرد.
نکتهی مهم
حساسیت به کنجد هم مانند حساسیت به بادامزمینی گاهی بسیار شدید است و ممکن است حتی برای کودک خطر جانی به همراه داشته باشد و فرد به محض خوردن آن دچار واکنش شدیدی به نام آنافیلاکسی شود که بسیار خطرناک است.
این اتفاق در افراد کمی و به ندرت رخ می دهد، و علائمی شامل
بیرون ریختن سریع دانهها و التهاب پوست، اگزما، مشکلات تنفسی و خس خس کردن، بیحالی و… دارد.
کودکی که به بادام زمینی و آجیلهای دیگر حساسیت دارد احتمالا به کنجد هم حساسیت نشان خواهد داد. پس پیشنهاد میشود حتماً با انجام تست آنافیلاکسی توسط پزشک خیال خود را از این بابت راحت کنید.
ارسال یک نظر